Zaščita blagovne znamke je nujno potrebna

Zaščita blagovne znamke je seveda nujno potrebna, če želimo, da se kupci ponovno vračajo k nam in opravijo še več nakupov. Če svojo blagovno znamko dobro pravno zaščitimo, jo tako obvarujemo pred konkurenti, ki se bodo želeli okoristiti z našimi izumi in izdelki. Dobri izumi so vedno tarča kopiranja. Z enako težavo se spopadajo znane blagovne znamke, ki jih že leta kopirajo in prodajajo na črnem trgu. 

Zaščita blagovne znamke je koristna iz več različnih razlogov. Naša blagovna znamka predstavlja tudi našo vrednost podjetja. Ko je blagovna znamka dobro zaščitena, ji s tem dvignemo vrednost. Zaščitena blagovna znamka ima tudi večji ugled in boljše ime. Ljudje vedno bolj zaupajo blagovni znamki, ki je zaščitena, saj to prispeva k temu, da kupci v blagovno znamko bolj verujejo. 

Zaščita blagovne znamke nam lahko omogoči tudi boljši položaj na slovenskem ali na evropskem trgu. Če se namreč pojavi enak izdelek, kot ga mi tržimo, bomo lahko z zaščiteno blagovno znamko dosegli, da se bo moral konkurenčni proizvod umakniti iz trga. Tako bomo bom svojo blagovno znamko prodajali le izključno mi. 

 

Prijava patenta za popolnoma nov izum

Prijava patenta je seveda mogoča le, če določen izdelek še ni bil patentiran. O patentu lahko razmišljamo, če odkrijemo ali ustvarimo nekaj, česar še ni na trgu. Če je naša ideja dobra, se bo namreč hitro našel kdo, ki nas bo posnemal in bo začel ustvarjati enak proizvod. Če boo naš izum zaščitili s patentom se kopiranje ne bo smelo izvajati. 

Prijava patenta seveda ni enostavna. Postopek je lahko precej dolgotrajen. Tisti posamezniki, ki niso dovolj vztrajni, lahko vmes postopka tudi obupajo. Seveda je dobro tudi premisliti, ali patent resnično potrebujemo. Nekateri izdelki so namreč lahko aktualni le nekaj let. Postopek patentiranja pa navadno traja kar precej časa. Zato se nam lahko zgodi, da  bo prijava patenta popolnoma nesmiselna, saj izum ne bo več aktualen.