Namesto drv se uporabljajo briketi za kurjavo

Z ogrevanjem stanovanja bomo imeli veliko dela, pa tudi precej visoke stroške. Nič čudnega torej, da smo precej zahtevni, ko izbiramo ogrevalni sistem. Čeprav se nam ponujajo mnoge sodobne variante, ki uporabljajo razne energente, še vedno radi stanovanja ogrevamo tudi z lesom. 

To je tradicionalna rešitev, ki ima izredno dolgo zgodovino, hkrati pa se stalno razvija. Ena izmed pomembnih novosti je ta, da se lahko namesto drv uporabljajo peleti in briketi za kurjavo. Res je sicer, da smo že od nekdaj v kurilnih napravah kurili biomaso vseh vrst, a danes imamo na voljo posebej pripravljene pelete in brikete, ki ponujajo še veliko boljši učinek.

Razlika med posameznimi vrstami lesne biomase je lahko precej velika, vseeno pa gre za podoben material, ki ima pri kurjenju primerljive lastnosti. Pogosto pride tudi do tega, da je izbira stvar okusa. Vseeno pa se lahko neposredno primerjajo briketi za kurjavo z drvmi in peleti, saj gre za zanimivo opcijo, ki ima tudi nekatere izrazite prednosti. Odločamo se na podlagi različnih kriterijev, a za dobro izbiro bomo morali imeti prave informacije.

Briketi za kurjavo v primerjavi z drvmi

Drva so priljubljena izbira, saj jih enostavno dobimo, sploh če jih lahko pridobivamo sami iz lastnega gozda. Tisti, ki nimajo enostavnega dostopa do drv, pa se bodo pozanimali tudi o možnostih kurjenja s peleti in briketi. Te opcije se lahko izkažejo za boljše, saj imajo nekaj prednosti.

V primerjavi z drvmi so briketi za kurjavo lahko veliko bolj praktični

Predvsem je pomembno to, da so briketi za kurjavo cenejši in ponujajo boljši izkoristek kot drva. Res je, da so drva lahko precej ugodna, odvisno od izbranega materiala in načina dostave, a prav tako imamo veliko več opravka s skladiščenjem in sušenjem. Poleg tega ne vemo, kakšno kvaliteto imajo drva in kako dobro so sušena, tako da imajo v končni fazi nekoliko nepredvidljiv učinek. Z ozirom na to imajo briketi in lesni peleti cenik, ki nam veliko bolj zanesljivo pove, kaj bomo dobili za svoj denar, tudi če je sam material včasih nekoliko dražji.

Briketi imajo odličen izkoristek in visoko kurilno vrednost. Potrebujemo jih manj, da dosežemo zmogljivost in učinek, kot ga ponujajo drva. S tem se razlika v ceni hitro prevesi v prid briketom, pa tudi izkušnja ob uporabi bo boljša, saj so briketi za kurjavo praviloma bolj prijetni in z njimi ni tako veliko dela.

Druga posebnost je v tem, da nam briketi omogočajo zelo dobre izkoristke, kar ne vpliva le na zmogljivost in ceno ogrevanja, temveč tudi na količino pepela in nenazadnje na stanje kurilne naprave. Zato so briketi za kurjavo primerni tudi za kakšne manjše kurilne naprave, recimo ognjišča in kamine, ki jih uporabljamo v posameznih stanovanjskih prostorih. Tam bomo lahko brez skrbi kurili brikete, ne da bi morali vedno znova čistiti pepel in odstranjevati ogorke.

Briketi za kurjavo so na voljo v ugodni ponudbi

Še ena prednost, ki jo imajo briketi, pa tudi peleti, je odlična ponudba za nakup zaloge za zimo. Tu imajo briketi in lesni peleti cenik, ki je zelo ugoden in vključuje tudi dostavo. Že res, da dobimo tudi drva na dom, a brikete in pelete prejmemo v priročnih pakiranjih, ki omogočajo enostavno skladiščenje in uporabo. Drva so načeloma bolj občutljiva na razmere v okolju, sploh če niso povsem dobro sušena in jih moramo nekaj časa hraniti doma. Peleti in briketi za kurjavo pa so pripravljeni na uporabo in jih lahko hranimo v bližini kurilnice, da ne bodo v napoto in bodo vedno pri roki.

Enostavno skladiščenje je le pika na i dobri ponudbi, ki vključuje še nizke cene in ugodne možnosti za dostavo. Predvsem pred začetkom kurilne sezone dobimo zelo atraktivne ponudbe, tudi kakšne akcije, ki ceno še dodatno znižajo. Če kupujemo zalogo za celo zimo, so najbolj mamljivi prav znižani briketi in peleti, akcija lahko naredi material veliko bolj dostopen. To je še ena izmed prednosti v primerjavi z nakupom drv.

Kurilne naprave, v katerih se uporabljajo briketi za kurjavo

Nazadnje pa moramo omeniti še to, da se briketi za kurjavo brez težav uporabljajo v raznovrstnih pečeh, kaminih in ognjiščih, kjer kurimo lesno biomaso. So zelo vsestranski, medtem ko peleti potrebujejo posebne peči, za drva pa rabimo nekaj več prostora in ugodne pogoje za dober izkoristek pri kurjenju. Briketi so izvrstni za manjša kurišča, dobro se obnesejo v praktično vsakem okolju.

Briketi za kurjenje so praktični za uporabo v manjših kurilnih napravah

Zato bomo znali zalogo briketov dobro izkoristiti, česar ne ponujajo niti drva niti peleti, akcija pa ta material tako ali tako ponuja po dokaj primerljivih cenah. Zato je primerjava po specifičnih odlikah še kako na mestu in prav briketi izstopajo s posebnimi prednostmi. Seveda ni nujno, da bodo vedno najboljša izbira, še vedno se odločamo na podlagi številnih kriterijev, upoštevati moramo nenazadnje tudi zahteve naše kurilne naprave. A možno je, da bodo ravno briketi za kurjavo najbolj atraktivni, če želimo biti deležni tudi najboljše izkušnje pri ogrevanju doma skozi celo zimo.