Pikado oprema za ljubitelje te igre

Ljubitelji pikada verjetno že dobro poznajo opremo, ki jo bodo za to aktivnost potrebovali. A ponudba je še veliko bolj pestra, kot bi si morda mislili – tudi rekreativci se bodo rade volje pozanimali o vseh možnostih, ki jih imamo v tem segmentu ponudbe. Tako nam pikado ponuja celo vrsto različnih izkušenj glede na to, katero opremo izberemo.

Izbrana oprema lahko naredi ogromno razliko, zato je zelo pomembno, da vsaj približno vemo, kaj kupujemo. Še posebej to velja za začetnike, ki včasih nimajo prave predstave in se opremijo z izdelki, ki jim v resnici ne bodo kaj dosti koristili. Za začetek je treba torej spoznati osnovno opremo in glavne značilnosti iger, ki sodijo v to skupino.

Pikado s kovinskimi in plastičnimi konicami

Razlikujemo predvsem dve vrst pikada glede na to, kakšne puščice uporabljamo za ciljanje tarče. Rekreativcem so najbolj znane puščice s plastično konico, te dobimo v mnogih gostilnah, tarčo za takšne puščice pa imamo lahko tudi doma. Značilen je recimo elektronski pikado, ki je izvrstna izbira za ljubitelje. Omogoča nam zanimive igre, tudi kakšne posebne izzive, trening ali pa igro s prijatelji. 

Pikado je atraktivna opcija za zabavo v prostem času, če le imamo nekaj opreme

Drugo vrsto predstavljajo puščice s kovinsko konico. Teh ne bomo metali v plastične tarče, zato moramo izbrati posebno opremo. Tarče za kovinske puščice so izdelane iz rastlinskih vlaken, pravzaprav so precej drugačne od tistih, ki jih uporabljamo za elektronski pikado oziroma za plastične puščice. Pri nas ta različica ni tako priljubljena, sploh med rekreativci, zato je opremo tudi nekoliko težje dobiti. Zanimivo je, da ima takšne izdelke pogosto v ponudbi trgovina z orožjem, tam lahko dobimo tudi kakšne zanimive izdelke za rekreacijo.

Seveda imamo na dosegu roke številne slovenske in tuje trgovce, če pobrskamo po ponudbi spletnih trgovin. Tako lahko dobimo opremo za pikado tako za plastične kot za kovinske puščice. Pri plastičnih smo načeloma precej manj zahtevni, zadovoljni bomo že s puščicami, ki so priložene tarči. Je pa pametno nabaviti še zalogo plastičnih konic, ki se lahko hitro zlomijo. Kovinske puščice po navadi kupimo posebej, tu smo lahko precej izbirčni – ta oprema je večinoma namenjena bolj resnim igralcem, zato je treba paziti tudi na mnoge detajle. Splača se pobrskati po ponudbi kakšnih specializiranih trgovin, ponudba v lovskih trgovinah je precej omejena, tam bolj izstopajo pištole kot pa puščice za pikado.

Dodatna oprema za pikado

Če nismo pretirano zahtevni, kakšne posebne dodatne opreme sploh ne bomo potrebovali. Nujna oprema je tarča, nato potrebujemo še komplet puščic, ki je po navadi že priložen. Tako že imamo osnovno opremo in se lahko preizkusimo v spretnosti ciljanja drobnih polj na tarči. Kaj hitro pa se izkaže, da je dobrodošel tudi kak dodatek.

Za pikado potrebujemo puščice in tarčo, pa tudi nekaj dodatne opreme

Pametno je že vnaprej kupiti nadomestne plastične konice za elektronski pikado, zelo verjetno je, da jih bomo kar hitro uničili. Če se bolj zagrizeno lotimo igranja, jih lahko polomimo tudi po deset ali dvajset na dan, še posebej dobro bodo to vedeli v gostilnah in drugod, kjer imajo tarčo in puščice za svoje goste. Splača se imeti tudi rezervne puščice ali vsaj posamezne kose. Najdemo lahko ponudbo vseh kosov, od konic do peres. Spet se sicer pokaže razlika v ponudbi pri različnih trgovcih, tu nam kakšna trgovina z orožjem verjetno ne bo ponudila toliko izbire kot specializirana trgovina za pikado.

Nadalje pa lahko kupimo še vrsto druge koristne dodatne opreme. Poleg tarče in puščic so recimo uporabne še talne označbe, da določimo primerno razdaljo in lepo uredimo igralno območje. V ponudbi najdemo razne uporabne dodatke, recimo orodja za odstranjevanje polomljenih konic in peres, orodje za šiljenje kovinskih konic, priročne torbice za shranjevanje puščic in še marsikaj drugega. Če se nameravamo s pikadom resno ukvarjati, bo treba nabrati kar nekaj takšne opreme, a na srečo so ti izdelki dokaj poceni in enostavno dostopni.

Koliko stane oprema za pikado?

Oprema je precej poceni. Če kupujemo v lovski trgovini, bo ravno oprema za pikado med cenejšimi izdelki, gotovo precej cenejša kot pištole in daljnogled. Najdražji kos opreme je bržkone sama tarča, ki bo stala vsaj nekaj deset evrov. Dober elektronski pikado dobimo za kakšnih 50 evrov, podobne so tudi cene za tarče za kovinske puščice. Niti najboljši modeli takšnih tarč ne dosegajo cene 100 evrov, zato kakšnih pretiranih stroškov ne bo.

Komplet puščic dobimo za 10 ali 20 evrov, za to ceno so na voljo že povsem spodobne puščice tudi za resne igralce. Nadomestne plastične konice kupimo v kompletih po 100 ali celo 1000, tudi to ni poseben strošek, saj gre le za plastiko. Vse skupaj je torej precej poceni, ravno zato je ta igra atraktivna za mnoge rekreativce, ki iščejo zanimiv hobi. Cel komplet opreme lahko v lovski trgovini kupimo za manj, kot bi nas stal dober daljnogled, ali pa najdemo specializirano trgovino, ki nam ponuja še več izbire. Seveda so cene lahko tudi nekoliko višje, če se odločamo za profesionalno opremo in kakšne dodatke, a vseeno so stroški relativno nizki v primerjavi z večino drugih hobijev.