Viličarji so vsestransko uporabni delovni stroji

Prelaganje velikih količin izdelkov ali težkega tovora, si je danes nemogoče predstavljati brez pomoči viličarjev, ki so bistveno olajšali tovrstna opravila. Viličarji se lahko uporabljajo v različne namene in ne samo v skladiščih, kot si to nekateri predstavljajo. Učinkoviti pomočniki so tudi v gozdarstvu, gradbeništvu in v različnih proizvodnih procesih. Za določeno opravilo je zato potrebno dobro razmisliti, kakšne viličarje iščemo.

Glede na pogon se trenutno na trgu nahajajo štirje tipi viličarjev. To so električni viličarji, ki jih poganja elektrika oziroma zmogljiva baterija, dizelski in bencinski viličarji in plinski viličarji, ki so zelo ekonomični in praktični. Glede na to, za kaj se bo viličar uporabljal, je odvisna tudi njegova izbira. Če iščemo viličarja za delo v skladišču, potem v tem primeru zagotovo ne bomo izbirali med viličarji na bencin ali nafto, saj so preveč hrupni in onesnažujejo prostor, so pa zato toliko bolj zmogljivi.

Električni viličar je učinkovit pomočnik v vsakem skladišču

Skladišče je sestavni del proizvodnih procesov, skladiščenje robe pa eden temeljnih logističnih procesov. Od kakovosti skladiščenja je odvisna dobra organizacija in urejenost skladišča. Pri prelaganju in skladiščenju izdelkov ali polizdelkov je izjemno pomemben kakovostni električni viličar, ki bistveno olajša tovrstna opravila v skladišču, hkrati pa poskrbi za prijetno klimo v prostoru, s svojo okretnostjo pa doseže vsak še tako dostopen kotiček v skladišču.

Električni viličar poganjajo vedno bolj zmogljive baterije, zato je po njegovi uporabi potrebno poskrbeti, da se priklopi na vir električne napetosti in se njegova baterija na ta način ustrezno napolni. Zelo pomembna prednost električnega viličarja je ta, da je pri svojem delu izjemno tih in z izpusti ne onesnažuje prostora, zato se še posebej priporoča za delo v notranjih prostorih. Tudi kar se tiče zmogljivosti električnega viličarja, ni strahu, saj so to danes izjemno zmogljivi stroji, z zelo visoko nosilnostjo tovora.