Montažni silos se praktično nasloni le na zemeljski nasip

Naši dedki in babice se zagotovo spomnijo silažnih stolpov, ki so jih imeli včasih za shranjevanje silaže. Danes se kmetje poslužujejo drugačnih silosov, takšnih, ki so s traktorji dostopnejši. Nekateri si silos izdelajo sami z zemeljskim nasipom in ustreznimi folijami. Vse bolj pa v uporabo prihajajo montažni koritasti silosi, ki so cenovno ugodni, hkrati pa imajo možnost enostavne samomontaže. Silosne plošče različnih velikosti omogočajo izgradnjo silosov v velikosti prilagojeni vašim potrebam.

Strokovnjaki priporočajo, da se silos oziroma silosne plošče naslonijo na zemeljski nasip, preko katerega se vsa odvečna voda iz silosa odteka. Nasip služi tudi kot delovna površina, po kateri v času pokrivanja silosa lahko hodimo, ne da bi pri tem poškodovali pokrivni silosni material. Prav tako nanj odlagamo odvečne silažne vreče, ko odpiramo silos in si s tem naredimo dovolj prostora za manipulacijo z mehanizacijo v postopku mešanja ali odvzema silosa. 

Štarter za teleta omogoči teličku, da postane prežvekovalec

Kako zdrav in močan bo teliček, je najbolj odvisno od njegove matere in higiene v hlevu. Vitalnost novorojenega teleta je v prvi vrsti odvisno od prehrane matere, še posebno v zadnjih dveh mesecih pred telitvijo. Novorojeno tele sprva uživa le tekočo hrano in je praktično še neprežvekovalec, čeprav ima ob rojstvu že razvite papile. Da bo tele postajal vse boljši prežvekovalec, mu dodajajo štarter za teleta. Pravilno sestavljeni štarterji s hlapnimi maščobnimi kislinami povečajo število in velikost papil v vampu.

Če teletu skupaj s štarterjem dodajate še kakovostno mrvo, dobite kvaliteten obrok, ki vsestransko povečuje rast črevesnih papil, ki so pogoj, da tele postane prežvekovalec. Štarter za teleta pričnete pokladati že 5. dan starosti in ga uporabljate vse do 7. tedna starosti. Telički bodo tako hitreje odstavljeni od matere, njihova telesa bodo bolj zdrava in odporna proti boleznim. Posledično temu bodo hitro rastli in s tem razveselili vsakega kmeta.