Vrhunska toplotna črpalka z optimalnim izkoristkom

Pri izbiri toplotne črpalke imamo v mislih kar nekaj ključnih lastnosti, na podlagi katerih primerjamo različne opcije v ponudbi. Predvsem se moramo odločiti med različnimi izvedbami toplotnih črpalk. Vsaj malo moramo poznati njihove značilnosti in razlike, na podlagi tega pa lahko izberemo opcijo, ki ponuja optimalen izkoristek.

Z vidika zmogljivosti in uporabnosti najbolj izstopa toplotna črpalka zemlja voda. Ta predstavlja idealen kompromis med zmogljivostjo kompleksnih in dragih črpalk voda voda ter enostavno in ugodno izvedbo črpalk zrak voda. Toplotna črpalka zemlja voda je primerna za tiste, ki so pri ogrevanju svojih prostorov dokaj zahtevni, saj zagotavlja odličen učinek. Tudi v hladnih zimah bomo brez težav ogrevali veliko stanovanje, saj se v zemlji zadržuje velika količina energije, ki jo preko celega leta oddaja sonce. S podzemnimi kolektorji lahko toplotna črpalka zemlja voda odlično izkorišča to brezplačno zalogo energije in ponudi prijetno izkušnjo v vseh letnih časih. Gotovo gre za izvedbo, ki je najbolj vsestranska in navduši z odličnim izkoristkom.

Gotovo pa je en izmed dejavnikov, na podlagi katerih se izbira toplotna črpalka, cena. Ta je vsekakor relevantna, saj gre za drage naprave in visoke stroške. To velja še posebej za napredne izvedbe. Toplotna črpalka zemlja voda zahteva vgradnjo podzemnih kolektorjev, torej bomo morali poskrbeti za nakup opreme, nato pa za izkop in namestitev. Vseeno to ni pretirano draga toplotna črpalka cena je še vedno zmerna, predvsem pa upravičena. Računamo lahko na to, da se bo investicija že v nekaj letih povsem povrnila, še posebej v zahtevnih okoljih, kjer je ogrevanje praviloma precej drago. Poleg tega stroški niso edini kriterij, po katerem se izbira toplotna črpalka, cena mora biti podrejena zmogljivosti, izkoristku in zanesljivosti. Za kakovostno opremo se splača plačati nekaj več, da lahko uživamo ob odlični izkušnji, ki jo takšna toplotna črpalka zagotavlja pri dolgoročni uporabi.