Prihranek pri ogrevanju

Z izbiro pravega ogrevalnega sistema je možno močno privarčevati pri ogrevanju. Glede na to, da so stroški ogrevanja stanovanja pogosto zaslužni za velik delež stroškov, ki obremenjujejo družinski proračun, je gotovo smiselno premisliti o opcijah, ki jih imamo na tem področju. Pri tem pa moramo upoštevati različne stroške – najprej se ti pojavijo pri izbiri in nakupu opreme, draga je lahko tudi vgradnja. Nato pa seveda ne smemo pozabiti še na dolgoročne stroške, ki se pravzaprav izkažejo za največjo obremenitev. Veliko denarja bo treba verjetno vložiti v energijo, ki jo porabimo za ogrevanje, nekaj pa tudi v vzdrževanje opreme, ki jo za to uporabljamo.

Dobro rešitev lahko predstavlja toplotna črpalka, s katero se izognemo velikemu delu dolgoročnih stroškov in se tako ogrevamo po zelo ugodni ceni. Seveda to ne bo povsem brezplačno, sploh ne v izhodišču, saj imajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik običajno nekoliko dražji kot pri drugih napravah. Vseeno pa je možno najti ugodne ponudbe, še posebej če namenjamo prioriteto dolgoročnim stroškom. Za toplotne črpalke za ogrevanje cenik v izhodišču namreč ni najbolj relevanten podatek, saj gre za investicijo, ki se pri uporabi tako varčnega sistema hitro poplača. Ne pozabimo, da toplotna črpalka pridobiva energijo iz okolja, kjer je na voljo velika zaloga praktično brezplačne energije. Na dolgi rok moramo plačati le nekaj evrov za električno energijo, ki poganja črpalko, sicer pa je ogrevanje izjemno ugodno. Poleg tega imajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik vreden omembe še pri vzdrževanju opreme, čeprav je servis praviloma zanemarljiv strošek na dolgi rok.

Za prihranek pri ogrevanju je lahko toplotna črpalka gotovo najboljša izbira, je pa to odvisno tudi od okoliščin. Predvsem je treba paziti na to, da takšno opremo vgradimo v objekt, ki je dobro izoliran. Le tako lahko pričakujemo kar najboljši izkoristek in dolgoročne prihranke pri ogrevanju.