Fiksni zobni aparat nam namestijo in odstranijo ortodonti

Fiksni zobni aparat je najbolj razširjen zobni aparat, ki ga nosijo vsi najstniki in tudi nekatere odrasle osebe, ki so se odločile polepšati svoj nasmeh. To je zobni aparat, ki nam ga namestijo zobozdravniki in ostanejo na zobeh v celotnem postopku ravnanja zob. Sami si ga namreč ne moremo odstraniti. 

Fiksni zobni aparat je narejen iz tako imenovanih nosilcev, ki jih ortodont prilepi na naše zobe. Tem nosilcem pravijo zvezdice. Skozi zvezdice nato ortodont napelje žico oziroma lok, ki potiska naše zobe na želeno področje. Takšnega aparat se odrasli izogibajo ravno zaradi tega, ker ni najbolj estetski in bi vsakogar oviral med pogovorom in prehranjevanjem v službi. 

Fiksni zobni aparat pa je za najstnike večino zabaven, saj si nanj namestijo barvne elastike, ki so lahko v takšni barvi, ko si želimo. V kolikor pa ne želimo tako vidnega aparata, si lahko namestimo fiksni aparat, ki ima keramične nosilce, ki so enake barve kot naši zobje in so praktično nevidni. 

Implantati za življenje brez proteze

Implantati nam olajšajo življenje, saj nam omogočajo namestitev fiksne proteze, ki je ne bomo izgubili, ko se bomo pogovarjali ter smejali v družbi naših prijateljev in znancev. Navadno nam implantate vstavi kar kirurg, ki bo delo opravil hitro in natančno. 

Implantati morajo seveda biti nameščeni pri najboljših strokovnjakih, ki dobo delo opravili brezhibno. Izkušeni kirurg lahko en implantat namesti že v dvajsetih minutah. To pomeni, da nam v malce več kot eni uri namesti kar štiri implantate in nam tako pripravi čeljust za sidranje zobne proteze. 

Implantati se morajo pred sidranjem seveda pozdraviti in se lepo spojiti z našo čeljustjo. Le tako jih bomo lahko dolgo brez težav imeli nameščene v ustni votlini. Najhuje je, da moramo postopek v izredno kratke času ponoviti, ker nam je neizkušen kirurg slabo opravil svoje delo.