Košnja zaraščenih predelov

Mnogi težje dostopni robovi vrtov in parkov se hitro začnejo zaraščati. Sploh bližina gozdne podrasti ali pa dreves povzroči povečano koncentracijo semen v okolici, ki začnejo kaj hitro kaliti in se razraščati. V primeru, da se takih površin dolgo ne pokosi, se zelo hitro prične rast grmovja in majhnih dreves. Sčasoma postanejo take površine še bolj nedostopne, sploh grmovnice s trnjem lahko na teh področjih povzročijo veliko težav. Zato je nujno, da površine, nagnjene h zaraščanju, redno kosimo z motorno koso.

Motorna kosa je preprosta naprava, ki je po načinu držanja zelo podobna navadni kosi za ročno košnjo. Kljub temu pa je veliko bolj primerna za košnjo zaraščenih, neravnih površin ali pa tam, kjer že začenja rasti olesenelo grmovje in mala drevesa. Različni nastavki, ki jih omogoča motorna kosa, so namreč primerni tako za košnjo mehke trave in plevela, kot tudi za košnjo olesenelih stebel grmovnic in drugih olesenelih rastlin. Velikokrat se motorna kosa z nastavkom iz mehke nitke uporablja tudi za zaključevanje košnje zelenic ob robovih, kjer navadna vrtna kosilnica ali pa vrtni traktor ne moreta priti več zraven. Taki primeri so najbolj značilni ob robovih zidov ali pa pod žičnato ograjo, v katero se tako rad zaplete plevel.

Zaključevanje košnje zelenic ob robovih običajno poteka tako, da najprej z motorno koso pokosijo robne predele, pri čemer je treba biti zelo previden, da se ne poškoduje morebitnih lesenih ali kamnitih struktur, ki bi jih utegnili najti ob robovih. Odkos izpod motorne kose zleti na plano v smeri zelenice in obleži na njej. Nato pa pride na vrsto vrtni traktor ali vrtna kosilnica, s katero pokosimo ali pa le poberemo nanešeni odkos. Za ta namen mora vrtni traktor ali kosilnica nujno imeti možnost pobiranja pokošene trave v koš.