Enostavna dvoriščna vrata

Vsako dvorišče mora imeti dobra vrata, če želimo učinkovito omejiti prehod in zavarovati posestvo pred nepovabljenimi gosti. Hkrati pa mora biti ograda tudi praktična za uporabo, tako da sami lahko brez težav prehajamo skoznjo. Rešitev morda ne bo enostavna, sploh če ne poznamo vseh opcij, ki jih imamo na voljo. Morda se bo najbolje odločiti za industrijska vrata, ki jih lahko do potankosti prilagodimo potrebam vsakega uporabnika, morda pa bodo boljša izbira čisto osnovna dvoriščna vrata. Za večino uporabnikov pridejo v poštev osnovna vrata, ki so v prvi vrsti funkcionalna, še vedno pa imamo tudi pri teh dokaj veliko opcij.

Med najbolj enostavne rešitve se vsekakor uvrščajo zapornice, ki so priporočljiva izbira, če se ne želimo ukvarjati s kakšnimi posebej naprednimi ali okornimi vrati. Tudi takšna zapora je namreč povsem učinkovita, saj v trenutku omejimo dostop nepooblaščenim vozilom, hkrati pa damo vedeti, da tam poteka meja med zemljišči, tako da tudi pešci verjetno ne bodo skrenili s svoje poti. Poleg tega pa imajo zapornice še druge prednosti, predvsem to, da so kompaktne in enostavne za uporabo. Pri vgradnji in uporabi praktično ne zahtevajo prostora, le toliko, da jih lahko namestimo preko dovoza. Večja dvoriščna vrata, predvsem tista z drsnimi mehanizmi, zahtevajo bistveno več prostora, morda bo treba žrtvovati tudi uporabne površine na dvorišču. Zapornice so s tega vidika veliko elegantnejša rešitev, ki bo po godu tistim, ki pri zaščiti svojega dvorišča niso pretirano zahtevni.

Seveda se lahko odločimo tudi za kakšno drugo rešitev, saj imamo na voljo najrazličnejša dvoriščna vrata. Priljubljena so drsna vrata, ki so lahko zelo elegantna in posrečena rešitev, med enostavnejšimi vrati pa gre gotovo izpostaviti še običajna nihajna oziroma krilna vrata, ki se lahko prav tako dobro podajo na dvorišče. Vsaka opcija ima svoje prednosti, odločiti se je treba na podlagi zahtev, ki jih postavlja konkretna situacija.