Toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje

Toplotne črpalke za ogrevanje so odlične za samostojno ogrevanje naših prostorov skozi celo leto. Takšno ogrevanje je tudi izredno praktično, saj ne potrebuje nobenega dodatnega dela, kot ga imamo na primer s sečnjo drvi. Poleg tega pa nekateri modeli omogočajo tudi hlajenje prostorov, kaj nam pride še kako prav v poletnem času, ko so temperature ozračja izredno visoke. V kolikor bomo imeli takšno toplotno črpalko, ne bomo potrebovali dodatne klime, saj nam bo brez težav ohladila vse bivalne prostore. 

Toplotne črpalke za ogrevanje ne oddajajo nobenih škodljivih emisij, ki v zadnjih letih vse bolj obremenjujejo okolje. Zrak bo tako po naši zaslugi tudi veliko bolj čist in zdrav. Naši otroci se bodo lahko brezskrbno igrali pred svojim domom, mi pa ne bomo v skrbeh kakšen zrak vdihujejo. Z uporabo toplotne črpalke mislimo tudi na prihodnost, saj ima Evropa v planu do leta 2030 zmanjšati emisije.

Toplotna črpalka zemlja voda je najboljša na trgu

Toplotna črpalka zemlja voda pridobiva toploto iz zemlje. Takšne toplotne črpalke so izjemno učinkovite in priljubljene, a zahtevajo veliko dela. Že pred nakupom si moramo namreč pridobiti veliko različnih dovoljenj, ki nam bodo omogočala kasnejšo vgradnjo toplotne črpalke. 

Toplotna črpalka zemlja voda zahteva tudi kar nekaj ozemlja okrog hiše, ker bo potekala po celotni površini našega doma ter še malce dlje. Ker si seveda ne želimo imeti nevšečnosti s sosedi, se bomo izognili vsem prekrškom in za vgradnjo uporabili izključno naše lastno ozemlje. 

Toplotna črpalka zemlja voda spadajo med najbolj zanesljiv način ogrevanja. Omislimo si torej lahko horizontalni zemeljski kolektor, ki zahteva večjo površino ali pa vertikalno zemeljsko sondo, kjer toplotna črpalka zemlji odvzame nabrano toploto in jo dvigne na še večji temperaturni nivo. S to temperaturo lahko kasneje ogrevamo celoten dom preko talnega gretja ali pa tudi preko radiatorjev.