Toplotna črpalka za ogrevanje deluje na enak način, kot vse toplotne črpalke. 

Toplotna črpalka za ogrevanje zapleten proces delovanja. Vendar je za njegovo delovanje čisto preprosta razlaga. Toplotna črpalka za ogrevanje vzame iz okolice toplotno energijo in jo odda v notranji prostor.  Pri tem izkorišča naraven zbiralnik toplote.

Izkoriščanje talne vode je najučinkovitejše. Vse leto je načeloma stalna temperatura od 6 to 10 stopinj v globini 7 metrov. Talno vodo črpajo iz črpalnega vodnjaka, ter jo po uporabi ohlajeno za 4 stopinje vračajo v zemljo in to preko ponikalnega vodnjaka. Je pa še druga možnost. In ta je, da zemeljska toplota prehaja v sistem plastičnih cevi, ki so položena 1,5 metra v tla. Skozi ta sistem se pretaka hladilno sredstvo. Za vsak kvadratni meter ogrevane stanovanjske površine potrebujemo okoli 2,5 metra cevi. Za ogrevanje hiše lahko taka naprava zadostuje, če so ugodne razmere.

Toplotna črpalka za ogrevanje vam na tak način ogreva prostor in vodo. Je tehnično kar zapletena in ravno zaradi tega potrebuje redno vzdrževanje in servis. Strokovnjaki ga priporočajo enkrat letno.

Toplotne črpalke zrak voda so med najbolj priljubljenimi 

Toplotne črpalke zrak voda delujejo na principu izkoriščanja zemeljske energije. Sončna energija se poleti shrani v zemlji. Neposredno z osončenjem ali posredno z vetrom in dežjem se shranjuje v zemljo. Uporaba v zemlji shranjene energije je celo poceni ogrevalni sistem. Toplotne črpalke zemlja voda toploto odvzemajo zemlji. In to z zemeljskim kolektorjem. Okoli 20 centimetrov pod lokalno linijo zmrzovanja je globina vgradnje.

Le kje se nahaja energetska vrtina toplotne črpalke zemlja voda. Globoko pod zemljo je vir toplote. Ta vir toplote se lahko koristi skozi vso leto in ima skoraj enakomerno temperaturo.

Toplotne črpalke zrak voda potrebujejo malo površino zemlje za energetske vrtine. Vrtino lahko naredite tudi na manjših parcelah. 

Toplotne črpalke zrak voda so primerne še posebno ob prehodu iz ogrevanja s fosilnimi gorivi na ogrevanje z uporabo geotermalne energije. Se pravi na primer iz lesa do zemeljske energije.