Toplo središče našega doma

Pri zasnovi novega bivališča mnogi med nami slej ali prej pomislimo na možnost vgradnje kamina. Kamini na drva dandanes ne igrajo več vloge glavnega vira toplote v hiši, vendar pa si kljub vgradnji talnega ogrevanja s kombinacijo radiatorjev mnogi odločimo za ta dodatek iz preteklosti, ki našemu domu prida občutek topline in domačnosti. Prijetno prasketajoči zublji iz kamina nam utegnejo polepšati marsikateri zimski večer, ko se je po vrnitvi iz ledene zunanjosti najlepše zlekniti pred kamin in se prepustiti prijetni toplini, ki se širi iz njega.

Funkcijo kamina so dandanes v večini sodobnih bivališč zamenjali radiatorji, a vsakdo, ki zimske večere rad preživlja v zasebnosti svojega doma, bo prepoznal veliko prednost tega, da nas namesto radiatorske plošče grejejo prijetni zublji iz bližnjega kamina. Za najboljši občutek domačnosti v našem bivališču poskrbijo kamini na drva, podobno funkcijo pa lahko igrajo tudi danes vse bolj priljubljeni kamini na pelete. Takšen kamin bomo izbrali, če si želimo še nekoliko povečati uporabnost našega kamina, saj je pri kaminih na pelete običajno mogoče nastaviti čas začetja gretja vnaprej, kar pomeni, da nas bo topel kamin pričakal že v trenutku, ko bomo stopili skozi vhodna vrata.

Velika ponudba raznolikih kaminov

Za tiste, ki pa jim je nepogrešljiv del izkušnje kamina nalaganje lesenih polen v kamin, pa bodo gotovo v poštev prišli predvsem kamini na drva. Prav tako bomo takšen kamin izbrali v primeru, da imamo lahek dostop do velike obilice potrebnega kuriva – če si torej morebiti lastimo gozd ali pa če živimo v okolju, kjer so drva poceni in lahko dostopna.

Proizvajalci kaminov nam dandanes nudijo mnogo različnih možnosti vgradnje kamina v naše stanovanje. Seveda prav v vsako stanovanje ne moremo vgraditi kamina na drva, ki potrebuje tudi ustrezen dimnik za odvajanje dima. Če vgradnja dimnika v naše stanovanje ni mogoča, pa nas bodo morda zanimale tudi ponudbe električnih kaminov.