Robotska kosilnica – avtomatska košnja skozi vse leto

Pravilno negovana zelenica je prava paša za oči. Glavne lastnosti, ki delajo pravilno negovano zelenico tako lepšo, so večja gostota travnih bilk in odsotnost plevelov. Vrtičkarji se največ trudijo s povečanjem gostote travniške površine in zapolnitvijo praznih mest, ki večkrat nastanejo po koncu zime ali med hujšo sušo. Za kar se da veliko gostoto travnih bilk je glavni način oskrbe redna košnja travnate površine in hkrati ustrezno nastavljena višina košnje.

Najboljše rezultate dosegajo zelenice, ki so košene čim pogosteje, pri čemer ni omejitve – travo oziroma zelenice lahko brez škode kosimo vsak dan, tudi večkrat, in jim bo to samo koristilo. V praksi je tak način nege nekaj nemogočega, sploh za lastnike večjih površin, ki so zasejane s trato. Le kdo ima namreč čas vsakodnevno kositi po petsto in več kvadratnih metrov površin?

Obstaja rešitev, ki je danes tako dostopna, kot še nikoli prej – robotska kosilnica. Tovrstna kosilnica travo kosi samodejno, vsak dan. Tako je lahko trava brez škode košena še nekoliko nižje, kot pri konvencionalni košnji na nekaj dni. Servis Husqvarna ponuja veliko izbiro robotskih kosilnic, ki slovijo po izjemni vzdržljivosti delovanja.

Poleg samih kosilnic pa servis Husqvarna ponuja tudi montažo infrastrukture, ki je potrebna, da robotska kosilnica deluje tako, kot je treba. Sama kosilnica namreč ne deluje na odprtem prostoru, ker potrebuje polnilno postajo in omejitveni element. Gre za žico, ki omejuje prostor košnje, da nam robotska kosilnica ne uide izven vrta. Pri napeljavi te omejitvene žice je treba upoštevati željeno razdaljo košnje od roba zelenice in še morebitne ovire v notranjosti naše travnate zaplate, ki jo nameravamo kositi z robotsko kosilnico. Priporočljiv je tudi vkop žice za vsaj par centimetrov, s čimer preprečimo, da bi jo kosilnica pregrizla že med prvo košnjo. Vkop žice in njeno precizno lociranje nam najbolje uredi servis Husqvarna.