Napredne tehnike pomnjenja

V želji, da bi nekoliko bolje izurili svoje možgane in se na ta način tudi uspešneje spopadali z vsakodnevnimi izzivi ali kakšnimi posebnimi nalogami, se včasih poslužujemo tehnik, s katerimi lahko dodatno izpilimo nekatere mentalne spretnosti. Na tem področju imamo sicer zelo široko izbiro, pravzaprav s praktično vsako aktivnostjo koristimo razvoju možganov, najboljši učinek pa bomo dosegli s premišljenim in načrtnim možganskim treningom. Izbrati je treba le prava sredstva, s katerimi si bomo pri tem pomagali.

Nekatere tehnike pomnjenja lahko učinkovito prenesemo v obliko miselnih ugank in zanimivih nalog, pravzaprav imamo na voljo izjemno široko področje didaktičnih iger in drugih sredstev za urjenje možganov. Izkoristimo pa lahko tudi nekoliko obsežnejše programe, ki so jih premišljeno zastavili izkušeni strokovnjaki. Tako imamo na primer na voljo Brainobrain vaje, ki izhajajo iz programa svetovno znane ustanove za izobraževanje otrok. Te vaje so del načrtnega urjenja možganov, zato lahko ponudijo najboljši učinek, seveda pa jih moramo ustrezno vključiti v svoj trening. Res je, da lahko Brainobrain vaje dokaj svobodno izvajamo tudi sami doma, a le s pravim pristopom lahko pričakujemo dober učinek. V mnogih primerih je torej pametno, da se pozanimamo, ali so kje v bližini na voljo tudi pravi izobraževalni programi po teh metodah. Takšni programi predstavljajo omenjene tehnike pomnjenja v sklopu celovitega programa in zagotavljajo pravilno izvajanje, s tem pa tudi kar najboljše rezultate. Večinoma so Brainobrain vaje prilagojene otrokom, tudi pravim malčkom, a ker ciljajo tudi na starejše otroke, bodo mnoge vaje koristile vsakomur.

Če se ne želimo omejevati na tehnike pomnjenja, ki so prilagojene izobraževanju otrok, imamo seveda na voljo tudi razne druge rešitve. Bo pa morda nekoliko težje najti tako dobre in preizkušene opcije, kot so Brainobrain vaje, prav tako se ne moremo zanašati na profesionalno izvajane programe, ki s katerimi bi si lahko pomagali.