Kakšno pohištvo sodi v delavnico?

Odgovor na to vprašanje je lahko povsem preprost, saj načeloma vsi vemo, kakšno pohištvo sodi v delovni prostor, kjer bo izpostavljeno različnim grožnjam in obremenitvam. Pohištvo mora biti robustno in vzdržljivo, izdelano iz odpornih materialov, funkcionalno oblikovano tako, da omogoča kar se da učinkovito delo. Poleg tega pa moramo izpostaviti še to, da je treba delavnico opremiti z vsemi potrebnimi kosi pohištva – ni dovolj, da uporabimo le delovno mizo in kakšen stol, temveč moramo misliti še na drugo ključno opremo. Pomembno vlogo igrajo na primer tudi skladiščni regali, arhivske omare, police za odlaganje orodja in tako naprej.

Če se vrnemo spet k izhodiščnemu vprašanju, lahko v odgovor ponudimo kovinsko pohištvo. To je vsekakor najbolj primerno za uporabo v okolju, ki prinaša razne grožnje in obremenitve. Kovina je namreč dobro odporna na različne dejavnike, tudi na mehanske obremenitve, udarce, padce in podobno. Za nameček se dobro izkaže pri stiku z raznimi kemičnimi sredstvi in drugimi snovmi, ki bi utegnile ogroziti pohištvo iz drugih materialov. A robustnost še ne pomeni, da je kovinsko pohištvo neuničljivo, prav tako ni nujno, da je vsak kovinski kos primeren za uporabo v delavnici. Tudi kovinsko pohištvo je treba premišljeno izbrati in podrediti svoji funkciji ter drugim pogojem, ki jih postavlja zahtevno okolje.

Posebno pozornost se splača nameniti opremi, ki je namenjena zagotavljanju varnega shranjevanja pomembnih vsebin. To so recimo skladiščni regali, ki se resda pogosto uporabljajo preprosto za odlaganje in spravljanje orodja, pripomočkov in materialov, prav tako pa lahko služijo arhiviranju pomembnih dokumentov ali shranjevanju kakršnih drugih vsebin, ki jih ne smemo ogroziti s svojim delom. Skladiščni regali so pogosto prav tako kovinski, saj morajo biti kos enakim obremenitvam kot drugo pohištvo, posebej pomembno pa je, da dobro ščitijo svojo vsebino. Ne gre le za robustnost materiala, temveč tudi za ustreznost samega dizajna.