Kaj mora imeti vsaka vrtna kuhinja?

Šele pri kuhanju na prostem se izkaže, kako pomembna je prava oprema pri raznih kulinaričnih podvigih. V običajni domači kuhinji imamo pri roki vse mogoče naprave in pripomočke, ki bistveno olajšajo pripravo vseh mogočih specialitet. Letne kuhinje ne moremo opremiti s tako obsežno zbirko pripomočkov, zato se je treba naučiti vsako orodje uporabljati tako, da učinkovito pripravimo gurmanske umetnine tudi brez izdatne pomoči dobro založene kuhinje. A vseeno nekaj pripomočkov ne sme manjkati niti v letni kuhinji.

Vsaka vrtna kuhinja mora seveda imeti kuhališče, ki bo služilo pripravi hrane. To je običajno žar, ni pa nujno, lahko se odločimo za klasični plinski štedilnik, električni kuhalnik ali kaj drugega. Najbolje je izbrati tisto kuhališče, s katerim smo najbolje seznanjeni. Nesmiselno je za vsako ceno v kuhinjo vključevati žar, če bo ta le omejil nabor jedi, ki jih lahko pripravimo. Po drugi strani je seveda ravno peka na žaru značilna za piknike na prostem, poleg tega ni posebej zahtevna in omogoča tudi hitro učenje, tako da žar vseeno predstavlja odlične argumente za izbiro te vrste kuhališča.

Nadalje mora imeti vsaka vrtna kuhinja tudi dovolj prostora za pripravo hrane. To pomeni, da bo prišel zelo prav pult s prostorno delovno površino, po možnosti pa v kuhinjo vključimo še pomivalno korito in kakšno odlagalno površino za posodo, pripomočke in živila. Pri pripravi hrane bomo seveda potrebovali celo vrsto pripomočkov, ki jih bo treba nekam pospraviti – nujno je predvideti dovolj prostora za shranjevanje pripomočkov in pribora letne kuhinje. Nazadnje pa ne pozabimo na malenkosti, ki močno odločajo o zadovoljstvu s takšno kuhinjo. To je recimo osvetlitev delovnih površin, ki je ob večerih ključnega pomena, potem pomislimo še na ravnanje z odpadki, nenazadnje tudi na čiščenje kuhinje po vsaki uporabi. Te opravke si lahko zelo olajšamo s pravimi pripomočki, ki jih mora imeti vsaka vrtna kuhinja.