Skrb za zdrave zobe

Da bodo naši zobje kar se da zdravi, moramo zanje dobro skrbeti. To se seveda začne že doma, saj imamo velik vpliv na zdravje zob pri rednem čiščenju in vzdrževanju ustne higiene. Navsezadnje pa o zdravju naših zob močno odloča tudi prehrana, saj so nekatera živila precej neprijazna do zob. Kakorkoli, splača se dobro poskrbeti za preventivo. Če ustno higieno zanemarjamo, pride hitro do nekaterih težav, ki so zelo značilne. To so na srečo dokaj blage težave, ki pa vseeno lahko napredujejo.

Paradontoza

Ena izmed značilnih težav, ki izhajajo večinoma iz pomanjkljive ustne higiene, je paradontoza. Najprej se kaže kot vnetje obzobnih tkiv, kar bomo prepoznali po rdečih dlesnih in krvavenju pri ščetkanju in nitkanju zob. Že to je zadosten znak, da najdemo pravo rešitev – najbolje bo, da obiščemo zobozdravnika, seveda pa se tudi sami doma posvetimo bolj vestnemu vzdrževanju ustne higiene. Le tako lahko zagotovimo, da težave ne bodo kronične. Paradontoza se namreč lahko ponavlja, lahko se tudi stopnjuje, kar vodi v veliko večje težave, ki jih ne bo mogoče enostavno rešiti s hitrim zobozdravniškim posegom.

Zobni kamen

Še ena značilna posledica nezadostne ustne higiene je nalaganje zobnega kamna. Čiščenje zobnega kamna sicer opravljajo zobozdravniki, ki s tem poskrbijo za optimalno čistočo zobnih površin, a že sami doma moramo skrbeti za to, da se zobni kamen ne nalaga prehitro in v prevelikem obsegu. Z urejeno prehrano in vestnim čiščenjem lahko močno omejimo nalaganje zobnega kamna, posledično tudi čiščenje zobnega kamna ne bo potrebno zelo pogosto. Ne moremo pa vedno povsem preprečiti nalaganja zobnega kamna, tudi če za svoje zobe dobro skrbimo. To pomeni, da je vseeno priporočljivo posegati po zobozdravniških storitvah, kot je čiščenje zobnega kamna, na voljo pa imamo še druge opcije, ki dopolnjujejo domača prizadevanja za vzdrževanje ustne higiene na visokem nivoju.