Se splača najeti čistilni servis za generalno čiščenje stanovanja?

Vsaj občasno je treba stanovanje temeljito generalno očistiti. Gre za opravilo, s katerim pogosto odlašamo ali pa ga opravimo kar na hitro in površno, s tem pa pravzaprav ne storimo ničesar koristnega. Če se vsaj na nekaj mesecev ne lotimo temeljitega čiščenja, bodo opazne različne posledice, poleg tega bo naslednje čiščenje še toliko težje, težje bo tudi redno vzdrževati vsaj minimalni standard čistoče v stanovanju. Ena alternativa pospravljanju in čiščenju je ta, da za to delo najamemo strokovnjake. Je pa pogost pomislek za čistilni servis cena – ali je profesionalno čiščenje stanovanja vredno investicije?

Mnogi na ceno čistilnega servisa gledajo tako, da pomislijo na stroške čiščenja v lastni režiji. Če se čiščenja lotimo sami, nas to ne bo stalo skoraj nič, pravzaprav ne bo prav nikakršnih stroškov, če že imamo nekaj pripomočkov in kakšno čistilo. Vložiti bo treba nekaj časa, a generalno čiščenje denarja načeloma ne bo zahtevalo. Na drugi strani je za čistilni servis cena seveda točno določena za takšne storitve, vsekakor pa višja od stroškov, ki bi si jih nakopali s čiščenjem v lastni režiji. Bo torej bolje, da stanovanje očistimo sami?

Zmota je v tem, da svoje čiščenje s čistilnim servisom primerjamo le po stroških. Za čistilni servis cena gotovo ni edina lastnost, ki jo moramo upoštevati pri generalnem čiščenju. Profesionalni izvajalci prinašajo kar nekaj dobrodošlih odlik, ki upravičujejo stroške. Nenazadnje pa moramo pomisliti še na to, koliko časa bi nam generalno čiščenje vzelo, če bi se ga lotili sami. Prihranek časa lahko pretvorimo v prihranek denarja, pa tudi če tega časa ne izkoristimo za služenje denarja lahko takoj ugotovimo, da je vredno plačati za to, da se lahko namesto čiščenju posvetimo sprostitvi.

Na koncu se izkaže, da je za čistilni servis cena ugodna. Ker se storitev poslužujemo le enkrat ali dvakrat letno, je strošek pravzaprav zanemarljiv.