Kršitev patenta je pogostejša kot bi si lahko mislili

Patentiranje je pomemben postopek, ki ga že stoletja izvajajo, da zaščitijo intelektualno lastnino. Kljub temu, da se večina izumov primerno zaščiti in patentira pa se dogajajo različne kršitve, ki jih je potrebno odpraviti ter primerno sankcionirati. Kršitev patenta je resna stvar, ki nam lahko povzroči veliko težav. 

Veliko ljudi pa ne ve, da lahko kršitev patenta povzročimo tudi nehote. Ravno zato je tako pomembno, da preden uporabimo nekaj novega preverimo, ali je kdo to še preizkusil in patentiral ali ne. Če izum že obstaja, bomo morali našega malce spremeniti ali pa ga preprosto opustiti. 

Namerna ali nenamerna kršitev patenta

Kljub temu da se ločijo namerne in nenamerne kršitve patenta, to seveda še ni izgovor. Če se pojavi kršitev patenta, je potrebno kršitev odpraviti. Seveda se lahko zgodi, da dve osebi istočasno razmišljata in izumita enako stvar, vendar pa bo vse pravice do izuma imela oseba, ki ga bo prva patentirala. 

Kršitev patenta se tako enostavno zaobide, če se ustrezno pozanima in se trudi, da se deluje skladno s pravili. 

Kršitev blagovne znamke je precej pogost pojav

Kršitev blagovne znamke je opredeljena kot nepooblaščena uporaba blagovne znamke ali storitvene znamke. Ta uporaba je lahko povezana z blagom ali storitvami in lahko privede do zmede, zavajanja ali nesporazuma glede dejanskega podjetja, iz katerega je prišel izdelek ali storitev. 

Lastniki blagovnih znamk lahko sprožijo sodni postopek, če menijo, da so kršene njihove znamke. Če se dokaže kršitev blagovne znamke, lahko s sodnim nalogom lastnik obdolžencu prepreči nadaljnjo uporabo imena, znaka oziroma vsega kar je povezano z originalno blagovno znamko. 

Ali pogosto prihaja do kršitev

Ko se odločimo, da bomo ustanovili lastno blagovno znamko, moramo biti pozorni na veliko dejavnikov. Seveda moramo pred registracijo temeljito pregledati in preveriti trg, da ne bomo nehote naredili kršitev blagovne znamke, ki že obstaja.