Kam po vozniški izpit

Ste ravnokar napolnili 18 let ali pa le razmišljate o pridobitvi vozniškega izpita? Brez skrbi, pridobite ga lahko v katerikoli avtošoli v vaši bližini. Da pridobite vozniški izpit, boste najprej morali opraviti test o cestno prometnih pravilih. Vse avtošole vam pred testom ponujajo tudi razna predavanja, kjer vas podučijo o pravilih na cesti, kaj pomeni kateri prometni znak in kako se obnašati na regionalni cesti ali avtocesti. Ko uspešno opravite prvi korak, lahko začnete z vožnjo po cesti z inštruktorjem.

Inštruktorja vam lahko dodeli avtošola ali pa si ga lahko izberete tudi sami. Pred začetkom vožnje se lahko posvetujete z drugimi, saj morate inštruktorju zaupati, ker vas bo on učil pravilne vožnje in z njim vas ne sme biti strah.

Ko pridobite vozniški izpit boste zapisani kot voznik začetnik. Voznik začetnik boste do dopolnjenega 21. leta (če boste pridobili izpit pri 18. letih) ali pa dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja (v kolikor pridobite izpit po 18. letu). Po dopolnjenem 21. letu ali po ptretečenih dveh letih od pridobitve vozniškega izpita lahko podaljšate svoje dovoljenje, vendar morate pred tem opraviti tečaj varne vožnje.

Varna vožnja

Tečaj varne vožnje ponuja več centrov varne vožnje po Sloveniji. Je obvezen del podaljšanja vozniškega dovoljenja. Na tečaju boste najprej poslušali predavanje, kjer vas bodo predavatelji podučili o nevarnostih prehitre vožnje in vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc. Po predavanju pa sledi vožnja po poligonu, ki simulira različne vremenske situacije in preverja vaše reflekse. Če nimate svojega avtomobila, vam ga lahko ponudijo tudi v centru varne vožnje.

Vožnja po poligonu ne sme biti prehitra, pripravljeni pa morate biti na veliko različnih situacij: od poledice na cesti, razlitega olja, do močnega dežja ali megle. Tečaj je zelo izobraževalen, hkrati pa tudi zabaven, saj se ga lahko udeležite s prijatelji.