Supanje za začetnike

SUP oziroma stand-up paddleboarding, veslanje stoje, je priljubljena vodna aktivnosti, ki privablja vedno več radovednežev. Napihljive deske z vesli so namreč vse pogostejša oprema ob morju in jezerih, posebej pa ta oblika rekreacije vabi ljubitelje zabavnih vodnih aktivnosti, ne samo tiste, ki so bolj naklonjeni športni plati. Ne glede na namen pa bo treba pred uspešnim nastopom na supu osvojiti nekatere spretnosti, ki lahko predstavljajo velik izziv. A prav v tem je čar, ki ga prinaša supanje začetnikom – predstavlja izziv, s katerim se soočamo na zabaven in zanimiv način.

Najprej je treba seveda upoštevati nekaj splošnih navodil glede varnosti. Predvsem se je treba zavedati, da sup ne zagotavlja varnosti pred padcem v vodo – čeprav je mirno veslanje na stabilni deski zelo varno, lahko vseeno pride do padca. To je treba imeti v mislih, ko se podamo na sup v oblačilih ali pa ko zaveslamo na gladino mrzlega jezera ali morja. Prav tako bo supanje potencialno nevarno za tiste, ki niso vajeni plavanja in se v vodi ne znajdejo dobro.

Ta opozorila sicer veljajo le za neznaten delež interesentov, saj bodo napihljiv sup brez večjih težav obvladali vsi, ki so v vodi vsaj kolikor toliko domači in se nameravajo aktivnosti posvečati le v ugodnih okoliščinah. Vseeno pa bodo prvi zamahi z veslom na supu verjetno nekoliko nenavadni in morda precej neuspešni. Napihljiv sup se namreč obnaša precej drugače kot običajna deska za surfanje. Na veslanje stoje se je treba privaditi, pri čemer pomaga le vestna vaja. Na srečo na mirni vodni gladini ni težko vaditi, poleg tega je ravno v tej fazi supanje za marsikoga najbolj zabavno.

Začetniki pa se lahko naučijo napihljiv sup obvladovati tudi s pomočjo tečajev, ki so običajno namenjeni tistim, ki imajo nekoliko višje ambicije. Takšni tečaji potekajo v poletnem času v mnogih priljubljenih obmorskih letoviščih.