Sodobna projekcijska oprema

Za vrhunske projekcije potrebujemo tudi primerno opremo. Razvoj tehnologije je na tem področju zelo očiten, saj imamo danes na voljo bistveno več izdelkov kot pred leti, pa tudi zmogljivosti so višje in bolj prepričljive. Je pa treba izbrati pravi izdelek, da bomo lahko koristili vse prednosti.

Projektor

Najprej bo treba seveda izbrati projektor, ki je ključni kos projekcijske opreme. Sodobne izvedbe ne delujejo več na klasične žarnice, temveč jih poganja LED osvetlitev – ta je varčnejša, učinkovitejša in ponuja tudi boljše rezultate. Predvsem pa odpravlja težave in stroške, ki so neizbežno povezani z vzdrževanjem in menjavanjem žarnic. Sodobne variante ponujajo LED osvetlitev in LCD ali DLP procesiranje, zmogljivosti pa so nadvse prepričljive – to se kaže v svetilnosti, ki lahko ustvari odlične rezultate tudi v svetlih prostorih, ter v ločljivosti, ki dosega FullHD in celo 4K! Napreden projektor je poleg tega moč prepoznati še po številnih možnostih povezljivosti, ki jih nudi, običajno je na voljo več HDMI vhodov, VGA priključek, USB, 3,5 avdio in drugi priključki. Prav tako je možno sodoben projektor verjetno upravljati na daljavo preko Wi-Fi povezave.

Platno

Verjetno bo sodobno projekcijsko platno električno, kar omogoča enostaven pomik. To ni zanemarljiv detajl, kot se morda zdi. Če je projekcijsko platno električno, lahko uživamo v posebnem udobju in luksuzu, ki ustvari edinstven vtis pri predvajanju multimedijskih vsebin. Ne gre pa le za dobrodošlo funkcionalnost, temveč včasih kar za nujno. V nekaterih primerih pač mora biti projekcijsko platno električno, recimo tam, kjer ga ročno ne moremo doseči. To nam omogoča bistveno več možnosti pri postavitvi projekcijske opreme, tako pa lahko do potankosti optimiziramo lastnosti projekcije, ne da bi bili omejeni z razpoložljivim prostorom, ki je na dosegu roke.

Poleg tega pa so sodobna platna tudi v drugih pogledih povsem prilagojena svoji nalogi. Ponujajo odlične rezultate in še dopolnjujejo zmogljivosti projektorjev.