Skeletne hiše z nizko energetsko porabo

Poraba energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode je glavni izziv sodobnih načrtovalcev hiš. Delež energije, namenjen za ogrevanje, povprečno obsega več kot pol energetskih izdatkov za povprečnega posameznika. Veliko ogrevalne energije pridobivamo tudi iz fosilnih virov, zato moramo biti še posebej pozorni na kar se da velik prihranek pri porabi energije. Tako nam ne bo hvaležna le denarnica, ampak tudi okolje. Za sodobne hiše, ki so zasnovane v prvi vrsti s prihrankom energije v mislih, se večkrat uporablja izraz pasivne hiše.

Lesene skeletne hiše so eden najbolj značilnih predstavnikov sodobnih pasivnih hiš, ki omogočajo velike energetske prihranke. Skeletne hiše iz lesa najdemo v najrazličnejših oblikah: nekatere so zasnovane kot lesene hiše v celoti, se pravi imajo tudi notranje opaže lesene. Spet druge uporabljajo les le kot gradbeni material za skeletno gradnjo, zaključna dela pa so kot pri klasični – zidani hiši, tako da pri teh hišah lesa niti ne opazimo veliko. Mnoge skeletne hiše ubirajo tudi srednjo pot, odvisno od želja in načrtov. Za konstrukcijo skeletnih elementov se največ uporablja lepljen les. Cenik konstrukcij je nato odvisen od oblike in velikosti hiše, ki narekuje število konstrukcijskih elementov.

Lepljen les, cenik katerega si pogledamo na proizvajalčevi spletni strani, je primernejši kot masivni tramovi predvsem zato, ker se s sušenjem ne zvija toliko, pa tudi značilnega pokanja po sredini tramov tu ni. Postopek proizvodnje za lepljen les je relativno enostaven, poznamo pa več sort lepljenega lesa. Ti postopki tudi omogočajo boljšo izrabo surovega lesa v primerjavi z masivnim lesom. Za lepljen les cenik lahko dobimo tudi z oddajo povpraševanja – če prodajalcem opišemo situacijo in želje, lahko dobimo bolje prilagojeno ponudbo z realnimi stroški. Pri gradnji skeletne hiše je nasploh pomembno pravočasno načrtovanje in kontakt s ponudniki, ker se med glavno sezono večkrat zgodi, da so vsi zasedeni.