Šamotna plošča za raznoliko peko v pečici

Na trgu je poznanih kar nekaj izjemno uporabnih proizvodov iz šamota. To so na primer šamotna plošča, šamotni dimnik, šamotna opeka za kamin. Takšni proizvodi so narejeni iz šamota, naravnega materiala, ki je pridobljen iz gline ter je zaradi posebnih postopkov povsem ognjevaren.

Šamotna plošča nastane s pomočjo vlečenja, stiskanja ter prešanja gline in drugih materialov. Njena glavna lastnost je ta, da prenese zelo velike temperaturne obremenitve.

Šamotna plošča za kamin

Šamotna plošča za kamnin je podloga, na katero se postavi kaminski vložek. Manjša plošča iz šamota za kamin je tista, s katero se lahko obloži kurišče znotraj kaminskega vložka.

Ne nazadnje pa se šamotna plošča pogosto uporablja tudi v kulinariki – pri pripravi hrane. Če imamo na primer električno pečico in bi radi pekli kruh, pice ter peciva tako, kot so to počeli nekdaj, si lahko omislimo majhno šamotno ploščo. To preprosto vstavimo v pečico. Najprej se jo segreje na eni strani, nato še na drugi strani in tako dobimo malo krušno peč. V njej lahko pečemo dobrote, kot so jih pekli nekoč.

Dimniške cevi morajo biti visokokakovostne

Le kakovostne dimniške cevi lahko odlično poskrbijo za odvajanje dima, ki je posledica ogrevanja bivalnih prostorov. V preteklosti so ljudje v ta namen uporabljali zidane cevi, dandanes pa številne druge materiale, na primer nerjaveče jeklo ali keramiko.

Najpomembneje je, da so dimniške cevi izdelane iz materiala, ki je trpežen in obstojen na temperaturne spremembe oziroma nihanja.

Sanacija dimniških cevi

Ne glede na to, da ste poskrbeli za visokokakovostne dimniške cevi, pa se morate zavedati, da tudi te slej ko prej zastarajo. V takšnem primeru je treba poskrbeti za učinkovito izvedbo sanacije. Priporočamo na primer priklop kurilne naprave z inox cevmi. Za takšne dimniške cevi je značilno, da so lažje ter da imajo kljub temu še vedno povsem ustrezno debelino. Če se le da, pa se izognite nakupu železnih cevi.