Enostavna, a učinkovita izolacija

Izolacija je pomemben sistem vsake stavbe, če želimo v notranjosti vzdrževati ustrezno temperaturo. Splača se torej temu delu posvetiti zadostno pozornost, po potrebi tudi veliko truda in dovolj denarja. Včasih pa to niti ne bo potrebno, saj lahko nekatere projekte izvedemo zelo elegantno, brez posebnega naprezanja in visokih stroškov. Najbolje je za to seveda poskrbeti že ob gradnji stavbe, pogosto pa tudi naknadno dodajanje izolacijske plasti ne bo velik problem.

Notranja izolacija stene je lahko učinkovit ukrep v stavbah, ki niso posebej dobro izolirane. S tem dosežemo dober učinek in bistveno spremenimo razmere v notranjosti, čeprav ne gre za velik poseg v samo strukturo. Običajno gre za dodajanje nove izolacijske plasti, kar se lahko uredi tudi v dokončanih prostorih, če le jih lahko nekoliko pospravimo in pripravimo za delo. Ker je lahko notranja izolacija stene izvedena suhomontažno, bodo dela hitro opravljena in za seboj ne bodo pustila velikih posledic, dodaten plus pa je ta, da bodo opravila tudi cenovno dokaj ugodna. Tako je lahko notranja izolacija stene precej enostavna, a zelo učinkovita rešitev v slabo izoliranih zgradbah.

Dokaj enostavno je delo tudi pri izolaciji drugih velikih in ravnih površin. To je lahko izolacija ravne strehe, ki je sicer svojevrsten izziv, a se lahko prav tako opravi brez večjih težav. Pravzaprav je tako kot izolacija ravne strehe lahko elegantna tudi izolacija vsake druge strehe, dokler imamo opravka z večjo ravno površino. V vsakem primeru se z notranje strani doda izolacijska plast, ki preprečuje izmenjavo energije z okoljem. Izolacija ravne strehe izkorišča tudi izolacijske lastnosti materiala, iz katerega je streha izdelana, medtem ko pri običajnih strehah to vlogo v neki meri prevzame izbrana kritina. Vedno pa je pomembno, da je izolacijska plast pod streho dobro izdelana, saj prav ta prevzame veliko dela pri izolaciji notranjosti.