Cena rabljenih vozil

Glavni adut rabljenih vozil je gotovo prav cena. Novi avtomobili so dragi, medtem ko so rabljeni dokaj poceni, a še vedno povsem uporabni. Bržkone je ravno to razlog za pestro aktivnost na trgu rabljenih vozil, pravzaprav so ravno rabljeni avtomobili pogosto prva in edina misel tistih, ki se pripravljajo na nakup. Kakšne cene lahko pričakujemo?

V transakcijo sta vključeni dve stranki, ki imata vsaka svoj interes. Pri prodaji vozila želimo iztržiti čim več, medtem ko želimo odkup avtomobila opraviti za čim nižjo ceno. Včasih je končna cena stvar dogovora, včasih pa lahko ceno postavi tista stranka, ki ima boljšo pogajalsko pozicijo. Med kupci, ki lahko močno vplivajo na ceno, so večji trgovci, ki ponujajo odkup avtomobila. To so podjetja, ki se ukvarjajo s preprodajo rabljenih vozil, pri tem pa odkupujejo dobro ohranjene avtomobile, po katerih je veliko povpraševanja. Ker pa so pri odkupovanju omejena na interese svojih strank in seveda na določene marže, ki jih želijo iztržiti pri prodaji, običajno ceno postavijo kar sama. Odkup avtomobila pri večjih trgovcih tako ni prava možnost za prodajo, če bi želeli iztržiti kar največ, saj nimamo opravka s kakšnim obupanim kupcem, ki nujno potrebuje prav to vozilo. Res pa je, da cenovno razliko lahko upravičujejo druge prednosti, ki jih ima takšen kupec – z večjimi trgovci lahko brezskrbno poslujemo, pogosto so pogoji poslovanja zelo ugodni, tudi če moramo pri tem sprejeti manj ugodno ceno.

Rabljeni avtomobili so lahko izjemno poceni, lahko pa tudi precej dragi. Veliko lahko na to vplivamo s premišljeno izbiro prodajalca oziroma kupca, nekaj pa je odvisno tudi od dogovora. Seveda pa ima glavno besedo pri tem, koliko bo treba odšteti oziroma koliko bo možno iztržiti za avtomobil, vozilo samo. Dobri rabljeni avtomobili se bodo po cenah približali novim, medtem ko bodo kakšne stare kripe v nižjem cenovnem razredu na voljo že za kakšnih sto evrov.