Odlična toplotna izolacija stanovanja

Toplotni izolaciji se splača posvetiti veliko pozornosti, saj ima ta komponenta stanovanja zelo daljnosežne posledice. Poleg tega neposredno vpliva na kakovost bivanja in udobje v stanovanjskih prostorih. To pa je le ena izmed prednosti dobre izolacije.

Ker je dobro izolacijo relativno enostavno izdelati, ni izgovorov za to, da se je ne bi poslužili. Notranja izolacija stene se lahko recimo izdela kar suhomontažno, namreč tako, da se doda notranja plast stene, v medzidni prostor pa se vstavi izolacijski material. Ta rešitev je najlažja in najhitrejša, seveda pa tudi najcenejša. Pričakovali bi, da notranja izolacija stene v tem slogu ne ponuja posebej prepričljivih rezultatov, a tudi učinkovitost takšne izolacije je navdušujoča. Res pa je, da takšna izolacija ne pride vedno v poštev in ni vedno najboljša izbira. Gre za poseg, ki se uporablja v končanih prostorih in pri kakšnih adaptacijah ali prenovah. Pri gradnji nove stavbe se notranja izolacija stene vključi v projekt, ni se treba posluževati suhomontažnih posegov, temveč lahko za izolacijo poskrbimo kar sproti.

Seveda je notranja izolacija stene le ena komponenta učinkovitega izolacijskega sistema. Pozornosti si zaslužijo še drugi deli stanovanja, ki močno vplivajo o učinkovitosti izolacije. To je recimo toplotna izolacija tal, ki se včasih kar malo zanemarja, a igra pomembno vlogo pri optimizaciji izolacijskih lastnosti objekta. Ker se topel zrak dviga, je toplotna izolacija tal v zgornjih nadstropjih zelo pomembna za zadrževanje toplega zraku v stanovanju. S tem zagotovimo tudi optimalen izkoristek ogrevalnega sistema, posledično znižamo stroške ogrevanja in odpravimo tudi veliko dela, ki je morda potrebno za vzdrževanje učinkovitega ogrevanja v prostorih, ki imajo pomanjkljivo izolacijo. Toplotna izolacija tal se pogosto izdeluje naknadno pri adaptaciji prostorov, recimo pri ureditvi mansarde, pa tudi pri energetski prenovi in optimizaciji stavbe, še posebej pa pri oblikovanju sodobnih pasivnih in nizkoenergijskih hiš, ki zahtevajo brezhibno izolacijo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *